T+ T-
Pentru că îți iubești familia!
Siguranța vieții, sănătatea copiilor și integritatea căminului sunt importante pentru tine?
Pentru că ești un om educat și rațional!
Gradul de civilitate la care pretindem că am ajuns ca cetățeni europeni, oare nu ne obligă să respectăm legile țării, să protejăm mediul înconjurător și să acționăm într-un mod care să nu îi afecteze negativ pe concetățenii noștri?
Pentru că poți economisi bani!
Îți vine să crezi că încălzirea casei tale cu soluția propusă de Colterm îți poate aduce economii de 20% din costurile pe care le-ai avea cu o centrală pe gaz?

     Dorim să vă informăm și, desigur, să aducem la cunoștința timișorenilor, că am fost și suntem în permanență preocupați de confortul abonaților noștri și de îmbunătățirea serviciilor de furnizare a încălzirii și apei calde de consum, motiv pentru care, în acest an, am demarat încă din primăvară pregătirile necesare sezonului de încălzire 2022-2023.

     Astfel, începând cu luna mai a.c. aprovizionarea cu cărbune și cu gaze a fost constantă, așa încât, dacă la finele lui mai aveam pe stoc cantitatea de 6.084 tone, până în prezent s-a achiziționat cantitatea totală de 61.569 tone de cărbune, din care 9.565 tone au fost consumate o dată cu pornirea sezonului de încălzire, iar stocul actual de cărbune este de 52.004 de tone. În perioada următoare vom continua, într-un ritm mai accelerat, aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarnă, cu precizarea că, la momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023 (210.000 tone).

     De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, dacă la sfârșitul lunii mai a.c. aveam înmagazinată cantitatea de 3.273 MWh, în prezent stocul este de 38.585 MWh (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități), cu precizarea că întreg necesarul de gaze pentru luna noiembrie a fost deja achitat în avans, ceea ce ne permite să nu folosim, deocamdată, din stocul înmagazinat menționat. Mai trebuie amintit că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 85.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare.

    Suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, s-a reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia.

    Totodată, am efectuat o serie de reparații importante la CET Sud, unele care nu s-au mai executat de ani de zile, cum ar fi, de exemplu, repararea canalelor de refulare mori, unde s-a intervenit ultima oară în 2013.

    De asemenea, au fost finalizate lucrările de reparații la Cazanele de abur (CA) nr. 1 și 3 (100 t/h) și la Turbina de abur (TA) nr. 1 (19 MW).

    În ceea ce privește costul lucrărilor de reparații executate cu firme terțe și, parțial, în regie proprie, situația este următoarea:

  • Pentru lucrările de reparații la CA 3, finalizate la data de 11.10.2022, valoarea totală a acestora se ridică la suma de 618.490 lei. În această valoare sunt incluse și costurile lucrărilor executate în regie proprie de Colterm SA (312.309 lei);
  • Pentru lucrările de reparații la CA 1, finalizate la data de 27.10.2022, valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 365.502 lei. În această valoare sunt incluse și costurile lucrărilor executate în regie proprie de Colterm SA (292.977 lei);
  • Pentru lucrările de reparații la TA1, finalizate în cursul lunii mai 2022, valoarea totală a lucrărilor executate se ridică la suma 364.080 lei.

    Mai trebuie subliniat că pornirea acestor instalații a avut  loc începând cu data de 18.10.2022 pentru CA3 și TA1, iar CA1 a devenit rezervă pentru funcționare, din data de 01.11.2022. La ora actuală, în incinta CET Sud, se mai află în derulare unele lucrări de reparații la Cazanul de abur nr. 2 (100 t/h), cu termen de finalizare luna decembrie a acestui an.

    Continuă, de asemenea, și lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Astfel, de la data demarării lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II” (martie 2021) și până în prezent, au fost executate lucrări pe o lungime de 7.466 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 82,34 %) și 19.697 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 98,01 %). Subliniem din nou că aceste lucrări vor continua și în perioada următoare, până la sfârșitul lunii iulie 2023, iar ca atare vor genera unele întreruperi în alimentarea cu energie termică, fapt pentru care le cerem încă o dată scuze clienților noștri și le mulțumim pentru înțelegere și încredere.