T+ T-
Pentru că îți iubești familia!
Siguranța vieții, sănătatea copiilor și integritatea căminului sunt importante pentru tine?
Pentru că ești un om educat și rațional!
Gradul de civilitate la care pretindem că am ajuns ca cetățeni europeni, oare nu ne obligă să respectăm legile țării, să protejăm mediul înconjurător și să acționăm într-un mod care să nu îi afecteze negativ pe concetățenii noștri?
Pentru că poți economisi bani!
Îți vine să crezi că încălzirea casei tale cu soluția propusă de Colterm îți poate aduce economii de 20% din costurile pe care le-ai avea cu o centrală pe gaz?

INFORMARE - Cu privire la obligativitatea montării repartitoarelor de costuri

Dorim să vă aducem la cunoștință că se apropie termenul limită pentru montarea repartitoarelor de costuri pe corpurile de încălzire existente în spațiile cu destinația de locuință sau cu altă destinație, din imobile de tip condominiu, alimentate printr-un branșament comun, racordate la rețeaua de termoficare în sistem centralizat.
Obligativitatea montării sistemelor de repartizare a costurilor este prevăzută în legislația națională încă din anul 2016, când Legea eficienței energetice nr. 121/2014, stabilea ca termen de montare a contoarelor/repartitoarelor de costuri data de 31.12.2016.
Acest termen a fost amânat succesiv, astfel încât cel mai recent termen de conformare la prevederile art. 10 alin. (5) ale Legii eficienței energetice nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, este 31.12.2023.

Totodată, Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică prevede la art. 29 alin. (1) și alin. (3) următoarele: ”(1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentați printr-un branșament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri. Repartizarea costurilor individuale se realizează în baza metodologiei de repartizare a costurilor, elaborată și aprobată de A.N.R.E. (…) (3) Montarea, întreținerea și exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termică, atât pentru încălzire, cât și pentru apa caldă de consum, se efectuează numai de către persoane juridice autorizate de către autoritatea de reglementare competentă”. În temeiul aceleiași legi (Legea nr. 325/2006), art. 45 alin (3): ”Constituie contravenție, alta decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către reprezentanții împuterniciți ai autorității de reglementare competente și/sau ai autorității administrației publice locale.
Lista actualizată a persoanelor juridice care montează și/sau exploatează sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în imobile de tip condominiu este publicată pe pagina de internet a ANRE și poate fi consultată accesând următorul link: https://anre.ro/wp-content/uploads/2023/08/LISTA-REPARTITOARE-AUGUST-2023.pdf, document ce cuprinde, printre alte, informații, date de contact ale titularilor de autorizații, precum și tipurile echipamentelor care se pot monta/exploata în baza autorizației.

Vă mulțumim pentru atenție și colaborare și vă stăm la dispoziție, de luni până vineri, în intervalul orar 08.30-12.00 și 12.30-15.00, la sediul nostru de pe str. Episcop Joseph Lonovici nr. 4, sau ne puteți contacta la tel. 0256-258504 sau scrie pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

În situația în care aveți deja montate contoare individuale de apartament sau repartitoare de costuri, vă rugăm să ignorați această informare.