Despre Proiect
În 26 dintre cele mai mari localități din România, 15 IMA (Instalații Mari de Ardere) sunt principalele surse de producere a energiei termice și a apei calde pentru populație, dar și principalele surse de poluare, din cauza combustibililor fosili
utilizați în aceste instalații (cărbune, păcura).
Emisiile de substanțe poluante în aer provenite de la IMA au un impact negativ asupra sănătății umane și mediului și reprezintă cea mai importantă parte a emisiilor totale de S02 și NOx în zonele urbane, accentuând fenomenele de acidifiere și de formare a ozonului troposferic.
Astfel, o atenție deosebită este acordată modernizării centralelor termice, pentru a reduce emisiile de S02, NOx și pulberi, pentru conformarea cu prevederile Directivelor din sectorul controlul poluării industriale, pentru care România a solicitat perioade de tranziție.
Lungimea totală (geografică) a rețelei de distribuție din Timișoara este de 310 km. În prezent, peste 65% din rețeaua de distribuție este reabilitată.
Proiectul cuprinde următoarele componente:
Componenta 1 - Retehnologizarea a doua cazane de apă fierbinte, CAF2 și CAF4, în CET Centru
a) Retehnologizarea cazanului de apă fierbinte CAF2 (IMA2) de 50 Gcal/h (58,15 MWt) pentru arderea gazelor naturale cu emisii reduse de NOx, creșterea eficienței, monitorizarea continuă a emisiilor.
b) Retehnologizarea CAF 4 (IMA4) de 100 Gcal/h ( 116,3 MWt) pentru arderea gazelor naturale și a CLU cu emisii reduse de NOx, creșterea eficienței, monitorizarea continuă a emisiilor.
Componenta 2 - Retehnologizarea a trei cazane de abur, CAE1, CAE2 și CAE3 (IMA6) în CET Sud
Retehnologizarea a trei cazane de abur (CAE 1, CAE2, CAE 3) pe lignit de 100 t/h, 15 bar, 250º C care aparțin de IMA 6 pentru arderea cu NOx redus și pentru creșterea eficienței.
Componenta 3 - Instalație nouă de desulfurare (DESOX) în CET Sud
Instalarea unei unități noi de desulfurare pentru cele 3 cazane de abur din IMA6, în vederea reducerii emisiilor de S02.Componenta 4 - Reabilitarea pompelor de transport din CET Centru și CET Sud
Modernizarea a 4 pompe din CET Centru (3x1300 m3/h and lxl000 m3/h) și a 4 pompe din CET Sud (4x1300 m3/h) prin montarea unor pompe noi si/sau motoare noi și instalarea de convertoare de frecvență variabilă.Asistență tehnică, constientizarea publică și supervizare
a) Constientizarea publică: sunt necesare eforturi substantiale pentru cresterea nivelului de conștientizare publică legate de problemele de mediu și încălzire centralizată. Elementele principale includ implementarea măsurilor de eficientizare energetică și a celor de mediu care să conducă la reducerea poluarii aerului și îmbunătățirea stării de sănătate a populației.b) Asistență Tehnică: asistența tehnică prevăzută în proiect este dedicată sprijinirii UMP în managementul implementării proiectului.
c) Supervizare: Sunt prevăzute fonduri pentru asistenta în supervizarea contractelor de achiziții în conformitate cu planul de implementare.